Supervisie

Hallo! Ik ben Mascha van Dam

In 2004 participeerde ik, vanuit de GGZ instelling waar ik destijds werkte, in een onderzoek van Jeffrey Young naar de toepassing van Schematherapie bij patiënten met cluster C persoonlijkheidsproblematiek. Destijds domineerde het werken met schema’s; het modusmodel was nog nauwelijks ontwikkeld. De jaren daarna groeide de populariteit van het modusmodel en ook ik ging dit steeds meer gebruiken.

In mijn behandelingen merkte ik dat het integreren van het modusmodel met de theorie over de schema’s meer diepgang in de therapie bracht en tot betere resultaten leidde. Het combineren van de modus en schema aspecten was echter nog een hele uitdaging; zowel voor mijzelf als voor mijn patiënten. Het was soms lastig om te begrijpen en duidelijk te maken hoe schema’s van de cliënten gerelateerd waren aan de modi. Bij het behandelen werd mij bovendien duidelijk dat als een client de theorie goed begrijpt, dit de client meer autonoom maakt in het behandelproces. Hoe beter de client het geheel overziet des te sneller hij/zij in het dagelijks leven zelf aan de slag gaat met de begrippen. Visualisatie van de uitleg helpt hierbij aanzienlijk.

Geleidelijk aan ontwikkelde ik, geholpen door de input van vele cliënten met zeer uiteenlopende pathologie: de Modusdisc. Aanvankelijk maakte ik de Modusdisc van karton; geknipt uit een oude verhuisdoos. Hoewel effectief, bleek deze versie uiteraard niet duurzaam. Cliënten, supervisanten en collega’s reageerden echter enthousiast en vroegen mij om ook voor hen een exemplaar te maken. Dit moedigde mij aan een meer professionele variant te ontwikkelen; zo ontstond de modusdisc.
Nu dan de stap om de tool in productie te brengen. Ik hoop dat veel meer cliënten en therapeuten deze met plezier gaan gebruiken en er baat bij hebben.

Wie ben ik/ classificaties
Vanaf 2004 werkt ik in een grote GGZ instelling met een grote verscheidenheid aan patiënten (persoonlijkheidsproblematiek, chronische as I problematiek, comorbiditeit) zowel individueel als ook groepsgewijs.
In 2016 werd ik supervisor schematherapie voor de Vereniging Schematherapie.
In 2019 volgde het supervisorschap voor de International Society of Schema Therapy (ISST).

Vanuit mijn eigen opleidingspraktijk te Delden verzorg ik supervisies (ftf dan wel online) voor GZ-psychologen in opleiding, therapeuten die de VGCT opleiding doen (inclusief begeleiden van het schrijven van een n=1), klinisch psychologen in opleiding, psychotherapeuten in opleiding en schematherapeuten in opleiding.
Daarnaast werk ik drie dagen in de week in een GGZ instelling op de afdeling Ontwikkelingsstoornissen. Hier implementeer ik de schematherapie voor met name ADHD en ASS- patiënten.

Achtergrond

Mijn Ervaringen

Werkzaam binnen GGZ
Participatie Schematherapie
Switch naar volwassenen
Supervisor schematherapie
Supervisorschap ISST
Eerste 15 jaren van mijn loopbaan werkte ik voornamelijk met kinderen en jongeren.
Vanuit GGZ van Jeffrey Young naar toepassingen Schematherapie met cluster C persoonlijkheidsproblematiek.
Opleidingen/registraties gz- psycholoog, psychotherapeut, cognitief gedragstherapeut en schematherapeut.
Supervisor schematherapie voor de Vereniging Schematherapie.
Supervisorschap voor de International Society of Schema Therapy (ISST).

1995
2004
2007
2016
2019
Waarom

De Modusdisc

  • Handige Tool
  • Professioneel in gebruik
  • Eenvoudig & Inzichtelijk
  • Ook bij Complexe Problematiek
  • Makkelijk te Personaliseren
  • Ouder & Kindmodus
  • Hoogwaardig Materiaal
  • Eenvoudig Online Bestellen
Modusdisc

Afbeeldingen