Houd de rode draad vast Previous item Terugblik Workshop ''Haal... Next item Het blije Kind: Lancering...

Houd de rode draad vast

Wat een fijne reacties kreeg ik via linkedIn op mijn posts over de Modusdisc. Een heel aantal bestellingen volgden en het was bijzonder om te zien hoe de disc naar alle delen van Nederland en zelfs ook naar België reist om daar gebruikt te gaan worden.

Via de reacties kwam ik er ook achter dat nog lang niet iedereen direct door heeft hoe de Modusdisc gebruikt kan worden. Een toelichting via een workshop had ik al in gedachten en een datum voor de eerste workshop is inmiddels geprikt (vrijdagmiddag 11 december). Omdat fysiek bijeenkomen vanwege corona op dit moment niet kan, heb ik besloten om de workshop online via Zoom te geven. Ik heb nog zoveel materiaal om tijdens de workshop te delen, samen door te nemen en uit te leggen.

De kracht van de Modusdisc zit naar mijn idee in het integreren van de drie basisconstructen uit de schematherapie; de basisbehoeften, de schema’s en de modi. Ik heb in de behandelingen die ik heb gegeven gemerkt dat het begrijpen van deze samenhang voor veel cliënten moeilijk is. In een casusconceptualisatie kunnen alle elementen goed en zeer uitgebreid beschreven worden. Wanneer daarna de vertaalslag naar het dagelijks leven gemaakt moet worden valt het vaak stil. Zeker in een groep is er vaak al zoveel aan de hand dat de rode lijn van de behandeling gemakkelijk uit het oog verloren raakt.

Met de Modusdisc kan de casusconceptualisatie worden vereenvoudigd en gevisualiseerd. Door de Modusdisc er steeds opnieuw bij te pakken tijdens de behandeling komt de casusconceptualisatie steeds weer terug en wordt deze steeds beter begrepen en geïntegreerd in het dagelijks leven van de client.

De Modusdisc gaat dus verder dan het modusmodel.